Ett välstädat hem

Ingen gillar ju att se stök och damm täcka ens hem, men samtidigt händer det ju att städningen blir uppskjuten på grund av andra förbindelser. Det är inte det lättaste att hålla ett välstädat hem, men inte heller är det väldigt svårt. Allt man egentligen behöver är lite planering och några praktiska tips.

Vad gäller just planeringen bör man se till att göra de följande i största möjliga utsträckning:

  1. Se till var dag att inget blir lämnat framme, som disk, smutskläder och liknande. Och så fort man använt något färdigt ska det läggas tillbaka på sin plats. Hinner man inte med något av en eller annan anledning är det bra att ta itu med det så fort man kan dagen efter.
  2. Schemalägga att städa lite översiktligt varje vecka. Detta inkluderar saker som att dammsuga, rengöra kök och badrum lite extra och tvätta kökshanddukarna. Dessa handdukar samlar på sig en mängd bakterier när man använder dem regelbundet för att torka både porslin, bestick och händerna.
  3. Slutligen bör man även planera tid för mer noggrann städning av vissa detaljer i hemmet. Varje månad bör man se till att tvätta fönstren, rengöra gardiner och persienner, rensa kylskåpet på gammal mat och rengöra disk- och tvättmaskinen. 2-3 gånger varje år bör man även tvätta täcken och kuddar, frosta av och rengöra frysen, rengöra ugnen ordentligt och dammsuga madrasserna.

Detta kanske låter som mycket arbete, och det är det också. Men genom att sprida ut det som vi beskrivit ovan kommer man inte behöva göra allt på en och samma gång. Är man en av dem som verkligen hatar att städa kanske det är svårt att övertygas om att göra detta i vilket fall som helst. Men alla behöver vi ju få det städat hemma emellanåt, varpå man kanske istället ska titta på möjligheten att skaffa hemstädning istället.

Ibland kan man ju fastna på väldigt specifika saker, som att ta bort besvärliga fläckar. När inte vanliga metoder längre räcker kommer man att behöva göra lite efterforskning. Som tur är finns det en mängd praktiska tips att få på nätet. Vi kan till exempel rekommendera sajten Husmorsknep. Där kan man snabbt och enkelt söka på vad som besvärar en och förhoppningsvis finns en bra lösning.